Svetovno prvenstvo v spustu končano

Jun 18, 2013 | Ostalo

Svetovno prvenstvo v Solkanu se je za naš klub zaključilo s 4 kolajnami, ki so jih osvojili Luka Božič, Sašo Taljat in Nejc Žnidarčič. Ob prekrasnem ambientu in lepem vremenu so bila tekmovanja izpeljana na vrhunskem nivoju in čestitke ter zahvale ne gredo le tekmovalcem ampak prav vsem, ki so sodelovali pri projektu izvedbe prvenstva.

Svetovno prvenstvo v sprintu na divjih vodah bi se za slovensko reprezentanco težko začelo bolje, kot se je. Že uvodni dan so za evforijo ob Soči poskrbeli kanuisti, ki so v konkurenci dvojcev osvojili zlato in srebro. Do tretjega naslova svetovnih prvakov sta priveslala Luka Božič in Sašo Taljat, Blaž Cof in Simon Hočevar pa sta sploh na prvi tekmi v C-2 priveslala do srebra. Vodilna po kvalifikacijah Luka Žganjar in Peter Žnidaršič sta bila na koncu osma, kajakašica Ajda Novak pa je bila sedma.

V atraktivnem nočnem finalu pod žarometi so slovenski tekmovalci v dvojcih blesteli kot še nikoli. Luka Božič in Sašo Taljat sta dvema zlatima kolajnama s SP v Sortu leta 2010 na domači progi dodala še tretji naslov svetovnih prvakov v spustu, drugega v sprintu.

“Zelo sva vesela še enega uspeha v spustu. Na SP v spustu sva startala trikrat in osvojila tri zlate kolajne. To je največ, kar lahko osvojiš v športu. Finalna vožnja je bila skoraj popolna, zgornji del je bil zelo dober, v spodnjem delu pa sva šla malce iz linije, ampak se je vseeno izkazala za hitro, tako da sva na koncu slavila,” je povedal Luka Božič, za katerega je to že drugo odličje z največjih tekmovanj v tednu dni. Prejšnji vikend je namreč z ekipo kanuistov na EP v slalomu osvojil bron. Navdušen je bil tudi Sašo Taljat: “Ponovno sva zmagala, tokrat na domačem terenu, kar je še lepše doživetje kot v Sortu. Rezultat je fantastičen, sploh ker sva se naknadno odločila, da bova startala v spustu.”

Naslednji dan se je na vroč sobotni popoldan izkazal Nejc Žnidarčič, ki je bil drugi, največ pa se je od njega tudi pričakovalo. Po dveh zaporednih naslovih prvaka, Nejcu tako ni uspelo ubraniti naslova najboljšega na svetu, ki ga je branil od lani. Tokrat je bil od njega boljši Belgijec Maxime Richard, tretji pa je bil Čeh Richard Hala.«Malo je prisotnega razočaranja, saj sem pričakoval zmago. Moja vožnja se mi je zdela optimalna, vendar je bil Maxime danes boljši, tako da mu lahko samo čestitam, je takoj po tekmi povedal Žnidarčič.

Zadnje dejanje svetovnega prvenstva v Solkanu so bile moštvene vožnje. Slovenski dvojci v postavi Blaž Cof/Simon Hočevar, Luka Žganjar/Peter Žnidaršič ter aktualna svetovna prvaka v šprintu Luka Božič/Sašo Taljat so osvojili srebrno medaljo. Potem ko so po prvi vožnji zasedali 3. mesto, so v drugo odpeljali še bolje, pridobili eno mesto in se tako veselili novega slovenskega uspeha. Zmagali so Francozi, tretji pa so bili Čehi, ki v drugi vožnji niso smeli nastopiti, saj eden izmed tekmovalcev ni imel prave štartne številke na sebi.  Slovenski kajakaši Nejc Žnidarčič, Tim Kolar in Vid Debeljak so v močni konkurenci zasedli 3. mesto. V drugo so se slovenski kajakaši odpeljali še bolje, vendar pa ni bilo dovolj za kakšno višje mesto. “Vesel sem današnjega uspeha, sploh, ker se lahko veseliš z ostalima tekmovalcema. Žal tiste pike na i ni bilo. To je zlata medalja, ki sem jo pričakoval, ampak če pogledam vse skupaj, se je na koncu kar dobro razpletlo,” je po ekipni tekmi povedal naš najboljši kajakaš Nejc Žnidarčič.

FOTOGALERIJA