Svetovno prvenstvo v slalomu – Praga 2013

Sep 16, 2013 | Ostalo

Na glavni tekmi sezone za slalomiste so barve našega kluba zastopali Urša Kragelj med kajakašicami, ter Luka Božič in Sašo Taljat med kanuističnimi dvojci, Božič pa je tekmoval tudi med kanuisti posamezniki. Vsi trije so v posamičnih nastopih zaostali za pričakovanji, da pa je bil KK Soške elektrarne na največjem slalomskem tekmovanju leta na stopničkah zastopan tudi tokrat, pa je poskrbela Kragljeva z ekipnim bronom.

FOTOGALERIJA 

Ekipa kajakašic, za katero so veslale Urša Kragelj, Eva Terčelj in Ajda Novak je zadnji dan svetovnega prvenstva priveslala do bronaste kolajne, za srebrno pa zaostala le za nekaj stotink sekunde. Kajakašice so tako za navdušenje poskrbele prav v predzadnji preizkušnji svetovnega prvenstv in še drugič v zgodovini prvenstev priveslala do bronastega odličja. Pred tremi leti so bile Urša Kragelj, Eva Terčelj in Nina Mozetič bronaste v Tacnu, tokrat pa je namesto Mozetičeve, ki je zaključila tekmovalno kariero, veslala Ljubljančanka Ajda Novak.

Nad drugo ekipno kolajno s svetovnih prvenstev je bila navdušena Urša Kragelj, ki se ji posamičen nastop ni izšel: »Seveda sem zadovoljna, ker ne pričakuješ ekipne kolajne. Te vožnje smo se lotile res sproščeno in uspela nam je dokaj dobra vožnja.« Kolajna kajakašic je bila nekoliko nepričakovana, saj na tekmovanju v tej postavi niso še nikoli nastopile, a jih je dobra vožnja in nekaj težav tekmic uvrstila na zmagovalni oder.  Bronasta medalja je bila za Uršo obliž na rano iz posamičnega polfinala. “Naredile smo tri dotike, vendar je bila proga tako težka, da na srečo niso odločali. Morda je malo škoda tistih 22 stotink za drugo mesto, ampak tako je,” je povedala Kragljeva, ki je v posamičnih vožnjah doživela veliko razočaranje. “Težko se je bilo zbrati za ekipne vožnje, ampak smo se povezale in bilo je lažje. Na srečo smo se vse tri sprostile in bile sposobne odpeljati po svojih najboljših močeh,” je še povedala naša kajakašica, ki pravi, da veliko časa za proslavljanje ne bo, saj se želi čim prej začeti pripravljati na novo sezono.

Z posamičnim nastopom Urša Kragelj ni mogla biti najbolj zadovoljna, saj se je ji po 7. mestu v kvalifikacijah v polfinalu vožnja povsem podrla. »Ne vem, sama proga ni neizpeljiva, je pa zelo zahtevna, za punce verjetno še toliko bolj, ker je malo kombinacij z vodo, z izkoriščanjem vode, zato je potrebna fizična moč. Tudi tehnično je zelo ‘zaštrikana’, veliko je kombinacij levo in desno. Sama sem danes že od četrtih vrat naprej vozila slabo, se potem na sredini še nekako našla, a mi žal ni uspelo odpeljati dovolj hitro,«  je po polfinalni vožnji povedala Primorka, ki je zaradi napačno nastavljene ure na štartu skoraj zamudila svoj začetek.

V letošnji sezoni je imela lani najboljša kajakašica v svetovnem pokalu, ki se nikakor ni mogla ogniti poškodbam, obilo smole. Urša letos ni dosegala rezultatov, ki si jih je zastavila. Pri tem so jo zaustavile poškodbe. “Zelo mi je žal in težko je dojeti, da se mi je vse zgodilo v tako kratkem času. Čeprav je poškodba nekako za mano, se še zdaj živo spominjam, kakšne težave sem imela. Bolečine so bile kar hude. Žal mi je, da se mi je to pripetilo, vendar si ne morem nič pomagati. Z ustrezno pomočjo bi poškodbo lahko že prej sanirala. Dalo bi se že prej ukrepati in bi lahko rešila sezono. Tako pa leta tečejo, sezona se obrne … letos sem dobro trenirala in sem bila sposobna dobrih rezultatov,” se spominja sezone Kragljeva, ki je bila lani najboljša kajakašica v svetovnem pokalu.  “Kljub poškodbi menim, da bi se lahko še vedno uvrstila v finale svetovnega prvenstva in z dobro vožnjo bi se lahko visoko uvrstila, vendar je o tem zdaj brezpredmetno govoriti. Saj si lahko rečem, da ni bilo tako slabo vse skupaj, a dejstvo je, da s petim in osmim na tekmah svetovnega pokala v svoji karieri ne pridobim kaj dosti. Dobro, bila sem šesta na evropskem prvenstvu, vendar to niso mesta, za katera celo leto treniram. V Pragi je bila lepa priložnost, a se ni izšlo. Takšni rezultati športnika bolijo,” je razlagala Kragljeva, ki že ima medaljo z evropskega prvenstva v Bratislavi. Čeprav poškodba rame ni dokončno sanirana, primorska kajakašica v prihodnost zre optimistično. “Upam, da bo prihodnje leto bolje. Čeprav se mi bolečina še zdaj pojavlja, verjamem, da ne gre za kronično poškodbo. Zaradi tega moram previdno začeti s pripravljalnim obdobjem, ampak verjamem, da bo vse v redu,” je optimistična Kragljeva, ki pravi, da bo še naprej sodelovala z dozdajšnjim trenerjem Miho Terdičem.

Luka Božič in Sašo Taljat sta po izjemni sezoni v svetovnem pokalu prvenstvo v Pragi pričakala dobro pripravljena, a prvič po letu 2010 ostala brez finalnega nastopa na največjem slalomskem tekmovanju. S solidnimi vožnjami v kvalifikacijah sta osvojila 13. mesto in napadla v polfinalu, kjer pa jima žal ni vse steklo po načrtih.

V dramatičnem polfinalu sta Luka in Sašo vse do zadnjega čakala na vstopnico za finale, a žel se na koncu ni izšlo. Primorska naveza je zasedla 11. mesto in tako za eno mesto zgrešila finale. “Z izjemo napake, ki sva jo naredila na 11. vratih, ki sva se jih dotaknila, in pozneje, ko sva padla še v ‘rolo’, je bila vožnja takšna, kot sva si zadala, ” je vidno razočaran razlagal Sašo, z Luko sta se zahtevne proge lotila nekoliko drugače. “Proga sva se lotila zahtevnosti primerno. Štartala sva umirjeno, vendar še vedno dovolj močno, da je čoln stekel. Je pa proga kar težka, saj je bila 20 sekund daljša od kvalifikacijske, tako da se je na koncu poznalo, da zmanjkuje moči,” je še povedal Sašo. Z Luko sta imela zelo uspešno sezono, saj sta se v svetovnem pokalu trikrat uvrstila na stopničke, v skupnem seštevku pa sta bila druga. Iz finala je izpadlo kar nekaj favoritov, med njimi tudi brata Hochschorner, ki sta izpustila vrata.
»Ne vem natančno, kaj je šlo narobe. Zjutraj na ogrevanju sva se počutila dobro, pred tekmo pa sem doživel ‘blackout’. Že od prvega vzvratnega obrata in prvih protitočnih vrat nama ni šlo in se je podirala vožnja. Skozi celotno progo sva reševala čoln, da sva še ujela vrata. Proga je zahtevna, tudi drugi so delali veliko napak. Mislil sem, da bova prikazala boljše vožnje, ker nama je šlo v kvalifikacijah precej boljše, z izjemo kazenskih sekund, ki so naju tudi sedaj stale boljše uvrstitve. Z vožnjo nisem bil zadovoljen,« je po tekmi povedal Luka Božič. Sašo Taljat je podal še kratko oceno ob koncu sezone: »Prvič sva bila druga v skupnem seštevku svetovnega pokala, bila sva svetovna prvaka v spustu. Na tem svetovnem prvenstvu se nama je malo ponesrečilo, pa tudi prvi nastop na evropskem prvenstvu ni bil po načrtih. Začetek in konec sezone je malce šepal, vse ostalo pa je bilo po pričakovanjih.«   Že uvodni dan prvenstva v Pragi pa se ni dobro končal za Luko Božiča, ki se mu v prvem nastopu na članskem svetovnem prvenstvu v kanuju enosedu ni uspelo uvrstiti v polfinale. V prvi vožnji je naredil napako, ki ga je stala dragocenih sekund, tudi v  drugo pa se mu napad ni izšel. 38. mesto je bilo daleč od želja in tudi sposobnosti odličnega primorskega kanuista. »Zjutraj sem se zelo dobro počutil, ampak vsi so za to prvenstvo zelo dobro pripravljeni in res nisem pričakoval takšnega rezultata. Za napredovanje so na koncu vlogo igrale stotinke. Takšen slab rezultat na koncu sezone res ni bil potreben,« je z velikim razočaranjem povedal Luka Božič.

S svetovnim prvenstvom v Pragi se je glavni del slalomske sezone 2013, v kateri so slovenski tekmovalci dosegali izvrstne rezultate, končal. Naslednje svetovno prvenstvo bodo organizirali Američani. Med 17. in 21. septembrom 2014 se bodo slalomisti za naslove svetovnih prvakov potegovali v Deep Creeku v Marylandu.