Sprinterska tekmovanja v maju

Maj 27, 2013 | Ostalo

Po aprilskih izbirnih tekmovanjih so slovenske sprinterje čakale močnejše mednarodne preizkušnje v mesecu maju. Lovro Leban se je kot edini članski predstavnik našega kluba udeležil dveh svetovnih pokal in na obeh nastopih v kategoriji K-1 1000m med posamezniki presegel pričakovanja in z dobrimi nastopi kar nekajkrat opozoril nase v močni konkurenci najboljših kajakašev sveta.

Na prvi tekmi v madžarskem Szegedu se je po dobri kvalifikacijski in polfinalni vožnji, kjer je uvrstitev v veliki finale izgubil šele v zadnjih metrih, v B finalu uvrstil na 8. mesto, kar je pomenilo končno 17. Veliko bolj uspešen je bil na drugi tekmi v čeških Račicah, kjer je v polfinalu prikazal morda svoj najboljši posamični nastop do sedaj in se s 3. mestom v polfinalu (tik za olimpijskim medaljašem Kenom Wallacem iz Avstralije) uvrstil v veliki finale tekme svetovnega pokala. V njem je začel odločno in z dobrim nastopom končal na vrhunskem 8. mestu in s tem osvojil svoj najboljši posamični rezultat v kratki karieri v kajak sprintu. Na obeh svetovnih pokalih je bil tudi interni dvoboj z Joštom Zakrajškom za uvrstitev na evropsko in svetovno prvenstvo, a ga po zadnji tekm tudi izgubil. Kako bo izgledalo njegovo nadaljevanje sezone bo jasno v prihodnjih dneh.

Mladinska ekipa našega kluba se je odpravila na močno mednarodno tekmo v slovaški Piestany. Ker mladinci svetovnih pokalov seveda nimajo je bil to zadnji test pred odhodom na evropsko in svetovno prvenstvo, ki sledita poleti. Tam sta nastopala tudi Matic Klobučar in Jani Jarc iz našega kluba. Matic je v novi navezi s koprčanom Alanom Apolloniem odlično veslal v dvojcu in osvojil srebro v K2 1000m, na pol krajši razdalji pa celo zmagal. Jani se je več kot izkazal v nastopu v enojcu in si z uvrstitvijo v finale ter končnim 8. mestom tudi prislužil nastop na mladinskem evropskem prvenstvu, kamor se bodo junija po pripravah v Bohinju naši fantje tudi odpravili.