Slalomske izbirne tekme končane

Jun 1, 2013 | Ostalo

Stresne izbirne tekme za sestavo članske slalomske reprezentance so za nami. Potem, ko je bil naš klub zaradi težav z vodostajem primoran odpovedati tekmo v Solkanu, se je ekipa Slovenije za leto 2013 določila na tacenski progi. Podaljšan in zelo naporen vikend so nasmejanih obrazov končali tudi mnogi člani našega kluba, Tisti v članski konkurenci na katere smo računali najbolj, so se izkazali v ključnih trenutkih, mnogi iz mladinske konkurence pa so pred nadaljevanjem izbirnih tekem v juniju v odličnem položaju za uvrstitev v slovensko reprezentanco.

Izbirne tekme so se zaradi previsokega vodostaja Soče začele z odpadlimi tekmami v Solkanu, tako da so se v vodstvu odločil, da bodo vse tekme izpeljali ta teden na progi v Tacnu. Prva tekma je bila na sporedu v četrtek, preostali dve pa sta sledili v soboto in nedeljo. Članska reprezentanca se je določala za tekme svetovnega pokala, kjer ima slovenska reprezentanca med kajakaši in kanuisti po štiri prosta mesta, medtem ko v kategoriji kajakašic in dvojcev lahko nastopijo po trije čolni. Med kajakaši žal v članski konkurenci trenutno nimamo tekmovalca, ki bi se bil sposoben kosati z najboljšimi, smo pa imeli kar 2 orožji med kanuisti. Luka Božič in Nejc Kravanja sta o članski ekipi verjetno sanjala bolj potiho, reprezentanco do 23 let pa naskakovala z odkritim napadom od prvega dne. Precej bolje je prvi dan začel Nejc, Luka po je po slabem nastopu moral več pokazati v nadaljevanju vikenda. Prvi dan so se izkazali: Niko Testen z zmago med mladinci K1 (presenetljivo je držal mesto tudi v reprezentanci do 23 let), Luka Božič – Sašo Taljat z zmago med člani C2, Urša Kragelj z zmago med članicami K1, Nina Bizjak z zmago med mladinkami K1 in Jakob Jeklin z zmago med mladinci C1.

Izbirne tekme so se nadaljevale čez vikend . Potem ko je bila znana slaba vremenska napoved za konec tedna je direktor reprezentanc Andrej Jelenc zaskrbljeno dejal ”Ne vem, kaj bomo storili v soboto in nedeljo,”. Zatem ko je odpadla prva izbirna tekma v Solkanu, je odpadla tudi sobotna tekma v Tacnu. Zaradi previsokega vodostaja Save so bili organizatorji namreč prisiljeni odpovedati sobotne kvalifikacije tekme za točke ICF. Sobotni program je bil prestavljen na nedeljo, ko so se tekmovalci pomerili v dveh vožnjah, še ena izbirna tekma pa je potekala v ponedeljek v Tacnu. Na nedeljski mednarodni tekmi za točke ICF je s fantastičnim nastopom med kanuisti presenetil Luka Božič in se zavihtel na 2. mesto, ter za olimpijcem Savškom zaostal le za 24 stotink sekunde. Nejc Kravanja je v nadaljevanju vikenda popustil in si žal precej zaprl tudi vrata ekipe do 23 let, je pa Luka dobro veslal tudi v ponedeljek in se po nedeljski zmagi na ICF tekmi v dvosedu s Sašom Taljatom zbral še enkrat ter s 4. mestom in majhnim zaostankom na ponedeljkov popoldan, uresničil svoj veliki cilj in se uvrstil v člansko in U23 reprezentanco za nastope na največjih tekmovanjih letošnje sezone. Nove zmage se je med kajakašicami veselila Urša Kragelj, ki je imela po dveh izbirnih tekmah že dve zmagi in se tako pričakovano uvrstila v reprezentanco.

A najbolj napeto je bilo v boju za tretje mesto med kanuisti, za katerega so se potegovali kar štirje tekmovalci. Na koncu je bil najsrečnejši Luka Božič, ki po prvi izbirni tekmi ni bil v najboljšem položaju, a svojo nalogo opravil veliko bolje na preostalih dveh tekmah. »Nisem pričakoval, da bom že letos tako dobro tekmoval na izbirnih tekmah. Malo manj kot pred mesecem dni sem imel še velike težave, saj sem bil zelo izmučen, ampak na izbirnih tekmah sem se počutil dobro. Ničesar nisem imel izgubiti in uspelo mi je, tako da sem zelo vesel. Ta sezona bo najbolj naporna do sedaj, saj bom imel ogromno tekem,« je povedal Božič, ki ga čakajo nastopi na članskih prvenstvih in svetovnih pokalih v kanuju eno- in dvosedu, v kanuju enosedu tudi evropsko in svetovno prvenstvo za mlajše člane, v dvosedu pa bo junija nastopil še na domačem svetovnem prvenstvu v sprintu na divjih vodah v Solkanu.

Urša Kragelj je s prepričljivo zmago na izbirnih tekmah za uvrstitev v slovensko reprezentanco opravila s prvo nalogo letošnje sezone. Po tekmah je dejala: “Verjetno so nam, dekletom, kajakaši zavidali, da nismo imele tako stresnih izbirnih tekem,” in nadaljevala: “Komaj čakam, da grem tekmovat na EP na Poljsko. Sicer mi hrana tam ne diši najbolj, ampak bo že. Pomembno mi je, da sem dobila dobre občutke v čolnu. Bo pa konkurenca izjemno močna in upam na najbolje.”

Članske izbirne tekme so se tako zaključile, mladincem pa je do dokončanja tega napetega ciklusa ostalo še nekaj pomembnih preizkušenj. Poleg kajakašev in kanuistov imamo tam orožja tudi med dekleti saj doobro kaže predvsem Nini Bizjak in Alji Kozorog, v igri pa je še vedno tudi Beti Medved.