Nejc Žnidarčič v Avstriji priveslal do srebra v skupnem seštevku pa že tretjič zmagovalec svetovnega pokala v spustu

Jun 28, 2015 | Ostalo

Na svetovno prvenstvo v Avstriji so kajakaški reprezentanti prišli dobro pripravljeni. Večina je svoje delo v sobotni kvalifikaciji opravila že po prvi vožnji, iz katere se v finale uvrsti najhitrejša peterica. Na drugem mestu je tekmo končal Vid Debeljak, na tretjem Tim kolar,za njim pa je le z dvema stotinkama sekunde zaostanka pristal Nejc Žnidarčič.

V nedeljo je bil izkupiček slovenske reprezentance v spustu na divjih vodah na svetovnem prvenstvu znova odličen. Kot na prejšnjih velikih tekmah v letošnji sezoni tudi na Dunaju ni šlo brez slovenskih predstavnikov na zmagovalnem odru. Osvojili so štiri posamične kolajne in dve ekipni. Kajakaš Nejc Žnidarčič ter dvojec Peter Žnidaršič-Luka Žganjar so bili drugi, kajakaš Vid Debeljak ter Simon Hočevar in Blaž Cof v dvojcu pa tretji. V popoldanskih ekipnih tekmah so bili kajakaši drugi, ekipa dvojcev pa tretja.

Nejc Žnidarčič je še enkrat več priveslal do srebrnega odličja, saj je s progo od njega bolje opravil le francoski reprezentant Paul Graton.

»Že tretjič zapored sem drugi. Res sem si želel zmagati, ampak moram reči, da sem vseeno vesel drugega mesta, ker bila proga zelo zahtevna. Običajno zmeraj želim zmagati, tukaj pa sem že takoj rekel, da bom zadovoljen s katero koli medaljo. Naredil sem dve, tri manjše napake, tudi brez njih bi bila s Francozom zelo izenačena. Vsi smo delali napake. Zadovoljen sem z drugim mestom, medalja je medalja, čeprav niti ne vem, katera že. Super! Proga je zelo tehnična, verjetno ena najbolj zahtevnih, saj se vidi, da je proga slalomska, ker je ozka in zavita. Treba je biti natančen. Vsaka napaka se kaznuje, ali si v zidu in se ti tekma pokvari ali pa te vrže na drugo stran v val in spet izgubiš ogromno časa,« je po tekmi povedal Nejc Žnidarčič.

Novo kolajno sta osvojila tudi aktualna evropska prvaka Simon Hočevar in Blaž Cof. Po dveh srebrnih kolajnah s svetovnih prvenstev – leta 2013 sta v Solkanu zaostala za Luko Božičem in Sašem Taljatom, lani pa za Žnidaršičem in Žganjarjem – sta tokrat okoli vratu prejela bronasti odličji.

Po posamičnih finalnih preizkušnjah so v popoldanskem delu programa sledile še ekipne. Slovenski kajakaši so branili naslov prvakov, ki so ga lani v nekoliko drugačni zasedbi priveslali v Italiji. V prvi vožnji so bili tretji, v drugo pa so veslali še hitreje in le za 11 stotink sekunde zaostali za Francozi. Na tretje mesto so se uvrstili Čehi. V prav zadnji kategoriji dneva so se Slovenci odločili še za start v ekipni vožnji dvojcev, kar se je izkazalo za odlično potezo. Poleg standardne dvojice Žnidaršič – Žganjar so se v umetni kanal podali še Hočevar, Cof, Žnidarčič in Frančeškin. Simon Hočevar in Blaž Cof sta za to priložnost razšla, saj je Hočevar veslal z Maksom Frančeškinom, Cof pa z Nejcem Žnidarčičem. Čeprav so sprva nameravali nastopiti le v prvi vožnji, so tam dosegli četrti čas, zato so se na progo podali še drugič. Uspela jim je lepa in hitra vožnja, ki jim je prinesla bronasto kolajno. Tudi kanuisti Simon Hočevar, Blaž Cof in Luka Žganjar so bili po prvi vožnji uvrščeni na tretje mesto, a sta jih v drugo prehiteli dve ekipi (šteje namreč boljši čas izmed dveh voženj), tako da so prvenstvo končali na petem mestu.