Naši slalomisti na EP za mladince in mlajše člane do 3 kolajn

Jul 22, 2013 | Ostalo

Sredi julija je v slovaškem Liptovskem Mikulašu potekalo svetovno prvenstvo za mladince in mlajše člane v slalomu na divjih vodah. Na Slovaškem je nastopila močna slovenska reprezentanca, ki je tako kot vselej ciljala na najvišja mesta, vidno vlogo pa so pri osvajanju kolajn odigrali tudi tekmovalci našega kluba in v dolino Soče prinesli 3 kolajne.

Tekmovalci KK Soške elektrarne v reprezentanci za EP:

U23

C1m:  Luka Božič

Mladinci

C1m: Jakob Jeklin, Žiga Taljat
K1ž: Nina Bizjak, Alja Kozorog
C2m: Niko Testen – Jakob Jeklin
C1ž: Nina Bizjak, Alja Kozorog


Luka Božič
 je tokrat sploh prvič tekmoval le v kanuju enosedu. V letošnji sezoni, ko je v program k dvosedu dodal še nastope v kanuju enosedu, je namreč vedno tekmoval v obeh disciplinah, tokrat pa na prvenstvu nastopal sam, saj njegov dolgoletni sotekmovalec Sašo Taljat zaradi starostne omejitve na prvenstvih mlajših članov ne more več nastopati. Luka je uvodno nalogo – uvrstitev v polfinale – opravil že s prvo kvalifikacijsko vožnjo, kjer je postavil najboljši rezultat. V drugo sta se pred njega sicer uvrstila Italijan Colazingari in Rus Setkin, tako da je bil ob koncu kvalifikacij tretji. Njegov trener Dejan Testen je bil lahko zadovoljen tudi po koncu polfinala. Luka je po dobrih nastopih v kvalifikacijah zelo hitro veslal tudi tam in kljub dvema kazenskima sekundama petkovo tekmovanje končal na vrhu. Nekaj več kot pol sekunde sta za Božičem zaostala Slovak Jerguš Badura na drugem in Čeh Martin Riha na tretjem mestu. V finalu je tako Luka štartal kot zadnji in končal na nesrečnem 4. mestu, kolajno pa mu je odnesel dotik prvih vrat. Omeniti velja, da je bil Božič najhitrejši finalist, za zmagovalcem Patrikom Gajarskim s Slovaške pa je nato zaostal za 1,90 sekunde.

Več razloga za zadovoljstvo so imeli kanuisti do 23 let po ekipni preizkušnji, kjer so dosegli daleč najhitrejši čas in kljub osmim kazenskim sekundam najbližje tekmece s Poljske prehiteli za več kot tri sekunde. To je drugi naslov svetovnega ekipnega prvaka med mlajšimi člani za Anžeta Berčiča in Jureta Lenarčiča, ki sta se zlate kolajne veselila že lani v Wisconsinu, za našega Luko Božiča pa je to prvo odličje v konkurenci mlajših članov med kanuisti. Na dosedanjih prvenstvih do 23 let je namreč osvajal kolajne v dvojcu skupaj s Sašom Taljatom, v ekipi kanuistov pa je tokrat zamenjal Blaža Cofa, ki je se naslova prvaka skupaj z Berčičem in Lenarčičem veselil lani.

V mladinski konkurenci kanuistov je izjemno nastopal mladi Jakob Jeklin. Obetavni tekmovalec s Slapa ob Idrijci, ki letos prvič nastopa za mladinsko reprezentanco, saj je bil v lanski sezoni še premlad za nastope v tej konkurenci, je po uvrstivi v polfinale zelo dobro nastopil že v tam in z zaostankom 57 stotink sekunde za Čehom Rohanom polfinale končal na drugem mestu. Zelo blizu uvrstitvi v finale je bil tudi Žiga Taljat. Osvojil je enajsto mesto, za najboljšo deseterico pa zaostal za manj kot pol sekunde. Usodne so bile kazenske sekunde, saj je na progi žal naredil tri dotike.  Jakob je nato zadnji dan svetovnega prvenstva v Liptovskem Mikulašu slovenski ekipi priveslal prvo posamično kolajno ter v finalu kljub štirim kazenskim sekundam prišel do bronaste kolajne. Zmagal je Francoz Joly, ki je s progo kot edini opravil brez dotikov, drugi pa je bil Čeh Rohan. V ekipni vožnji sta Žiga in Jakob z Blažem Zupanom osvojila 9. mesto.

Jakob je na prvenstvu nastopal tudi v disciplini C-2, kjer sta si skupaj s svojim klubskim kolegom in našim perspektivnim tekmovalcem Nikotom Testenom napredovanje v polfinale zagotovila po zaslugi dobre prve vožnje, kjer sta bila peta, saj sta v drugo naredila preveč napak. Z boljšo drugo vožnjo se je pred slovensko dvojico uvrstila še ena posadka, tako da sta bila Jeklin in Testen po zaključku kvalifikacij šesta. Po koncu polfinala kanuističnih dvojcev je kazalo tudi na finalni nastop primorske dvojice, saj sta bila sprva uvrščena na deseto mesto, ki še vodi v finale, a so jima sodniki naknadno pripisali 50 kazenskih sekund, tako da sta na koncu zasedla 16. mesto.

Do tretje kolajne za KK Soške elektrarne so priveslale tudi mlade kajakašice, kjer sta nas zastopali kar dve tekmovalki. Nina Bizjak in Alja Kozorog, sta z Nežo Vrevc v ekipni vožnji, kjer so vse tekmovalke delale precej napak, osvojile bronasto odličje. H končnemu času so jim zaradi dotikov prišteli dodatnih šestnajst sekund. Zmagale so Čehinje, druge pa so bile Nemke. V posamični konkurenci kajakašic sta imeli obe tekmovali žal nekaj težav s kazenskimi sekundami. Nina Bizjak je bila 14. s štirimi dodatnimi sekundami, Alji Kozorog pa so h končnemu času pripisali 14 kazenskih sekund, ki so jo uvrstile na 24. mesto. Kozorogova je veslala tudi med kanuistkami, kjer je bila 13. in žal za las ostala brez finalnega nastopa. Med kanuistkami je v polfinalu startala tudi Nina Bizjak, ki pa vožnje ni dokončala.

REZULTATI TEKMOVANJA