Luka in Urša odlična na EP v Krakovu!

Jun 10, 2013 | Ostalo

Evropsko prvenstvo v poljskem Krakovu se je zaključilo z eno slovensko medaljo in tremi slovenskimi posamičnimi finalnimi nastopi. Kar dva finala in tudi kolajno so si med temi rezultati priveslali člani našega kluba. Najbolj zadovoljna sta po prvenstvu gotovo kanuist Luka Božič in kajakašica Urša Kragelj.

Luka je na prvenstvu nastopal v dveh disciplinah, C-1 in C-2 s Sašom Taljatom. Naporen tekmovalni vikend je začel z izjemnim  posamičnim nastopom v kvalifikacijskem nastopu med kanuisti in vse, tudi samega sebe, presenetil z uvrstitvijo v finale. Tam je nastopil kot edini slovenski predstavnik, saj sta se Berčiču in Savšku vožnji ponesrečili. Kljub temu, da je na koncu izpustil vrata in dobil 50 kazenskih sekund, je bil Ljubo, kot ga kličejo prijatelji, zadovoljen z nastopom: “S tekmo sem zelo zadovoljen. Že finale je bilo potrditev dobrega dela čez zimo. Verjetno noben od nas ni pričakoval tega finala, ampak kot sem že rekel, prišla je do izraza moja pripravljenost in moj napredek, ki je viden že po prvem letu treninga v kanuju enosedu. Finalna vožnja je bila boljša kot v polfinalu in glede na to, da je to prvič zame, sem zelo zadovoljen,”.  V ekipnih vožnjah, ki so sledile po končanem finalu se je Luka znova izkazal in z reprezentančnima kolegoma osvojil bronasto kolajno. Po tekmi je povedal: “To je bila pika na tega EP, čeprav imam še jutri tekmo v dvojcu, kjer imam tudi velika pričakovanja. Za današnjo ekipno vožnjo pa lahko rečem, da smo odpeljali eno boljših voženj, glede na to, kako malo smo trenirali ekipne vožnje. Z Anžetom sva storila dva dotika to nas je potisnilo na tretje mesto,”

Naslednji dan sta Luka in Sašo nastopila še med dvojci. Pričakovanja so gotovo segala do finala. Do zdaj sta bila na evropskem prvenstvu najboljša osma, v Krakovu pa tega rezultat nista izboljšala, saj sta se uvrstila na zanju skromno 14. mesto. “Ljubo” in “Đoni”, kot jih kličejo nekateri, na progi nista delala večji napak, tako da sta se tudi sama nekoliko čudila rezultatu. “Pričakovala sva sigurno več. Vsaj finale, tam pa bi lahko pokazala še kaj več. Z današnjo vožnjo ni bilo mogoče, zgleda, da sva progo vzela preveč rezervirano, tako da je bilo na koncu prepočasi za finale, “ je najprej povedal starejši član slovenske posadke Sašo Taljat, ki pravi, da sta čoln preveč obračala, kar na tej progi ni bilo potrebno. Na prvenstvu sta prvič veslala v novem čolnu, ki jima bolj ustreza.“V novem čolnu predvsem lažje veslava, ker je manjši in bolj prilagojen za najine kilograme in zaradi tega mislim, da nisva imela težav,” je še povedal Sašo.

Kajakašica Urša Kragelj, ki je na izbirnih tekmah suvereno opravila s prvo letošnjo nalogo, je Poljsko zapustila z zelo dobrim 6. mestom. Naša tekmovalka je nastopala odlično, a v finalu napravila napako in izpustila vrata. V taboru slovenske reprezentance so vložili poizvedbo, vendar je vodja slovenske ekipe Jože Vidmar povedal, da je bila napaka storjena. Čoln je šel izven linije vrat, Urša pa je uspela znotraj linije spraviti le polovico glave. Brez kazni bi bila četrta. “Res mi je žal za to priložnost, sicer ti je po tekmi lahko vedno žal, ampak danes je bil očitno to moj domet. S prvo vožnjo sem se želela le uvrstiti v finale in to mi je dobro uspelo, v drugo sem vedela, da bo treba na polno. Vedela sem, da bo za medaljo treba tvegati. Na žalost je pri meni zmanjkalo deset centimetrov. S samo vožnjo sem sicer zadovoljna, vendar je škoda … tekme gredo mimo, “ je takoj po tekmi povedala Kragljeva, ki je enkrat že stala na stopničkah na evropskih prvenstvih. In sicer leta 2010 v Bratislavi, ko je bila tretja. “Verjetno je šlo za tehnično napako. Nisem dovolj hitro odreagirala, da bi popravila napako. Preprosto še nisem v tisti pravi formi, tudi sama se tako ne počutim. Predvsem zaradi spleta okoliščin, ki se mi je pripetil v zadnjem času(poškodbe). Žal mi je, ker veslam dobro, ampak tako je, kaj hočem. Konec koncev je šele prva tekma, tako da upam, da se bom lahko v miru pripravila na naslednje tekme,” je povedala Urša, ki je spremljala tudi ostale tekmice. “Spremljala sem tekmo in moram povedat, da punce zelo dobro veslajo. Fiona Pennie, ki je danes zmagala, je postavila takšen čas, da se lahko tudi kajakaši popraskajo po nosu (smeh). Za prvo mesto bi bilo danes res težko. Po pravici povedano, si niti ne mislim, da bi lahko postala evropska prvakinja, ampak boljšo predstavo bi lahko pokazala.”