Luka in Sašo izjemna na 1. tekmi svetovnega pokala v Cardiffu!

Jun 25, 2013 | Ostalo

Naš Luka Božič nadaljuje z izjemnimi predstavami v prvem delu sezone. Potem, ko se je v velikem slogu uvrstil v člansko in U23 slalomsko reprezentanco, se prebil v veliki finale evropskega prvenstva in Sašom osvojil naslov svetovnih prvakov v spustu, je znova zablestel pretekli vikend v Cardiffu.

V sobotnem večernem polfinalu se je z zanesljivo vožnjo prebil med najboljše in dokazal, da letošnja uvrstitev v člansko reprezentanco tako v kanuju eno- kot dvosedu ni bila naključna. Po desetem mestu na evropskem prvenstvu v Krakovu je odlično tekmoval tudi v Walesu, kjer je na prvi tekmi svetovnega pokala kasneje v finalu zasedel šesto mesto. Veslal izjemno hitro, imel drugi najhitrejši čas, a so bile za uvrstitev na zmagovalne stopničke usodne štiri kazenske sekunde. Za zmagovalcem Stanislavom Ježkom s Češke je namreč zaostal za 2,86 sekunde. “Cilj sem dosegel že z uvrstitvijo v finale, finalna vožnja pa je bila samo še pika na i. Nalogo sem opravil vrhunsko, saj sem veslal dobro. Imel sem sicer štiri kazenske sekunde, kar me je potisnilo na šesto mesto. Res sem zelo vesel. Na progi sem zelo užival in če uživaš in ti čoln leti, pride še rezultat. Upam, da bom užival tudi na prihodnjih tekmah in da bodo v prihodnosti prišli še boljši rezultati,” je po tekmi povedal Luka Božič.

Naslednji dan je Luka s Sašom Taljatom naredil korak naprej in stopil na zmagovalne stopničke. V napetem finalu kanuističnih dvojcev sta zasedla tretje mesto, zaostala pa le za dobitniki olimpijskih kolajn iz Londona – Slovakoma Petrom in Pavlom Hochschornerjem ter Britancema Davidom Florencem in Richardom Hounslowom. Varovanca Dejana Testena sta v Walesu znova navdušila. To je že druga zaporedna kolajna za Luko Božiča in Saša Taljata na tekmah svetovnega pokala v Cardiffu. Lani sta bila druga. Prav tako kot lansko leto sta jima tudi letos na zmagovalnih stopničkah družbo delali isti posadki, le da so dvojci letos zamenjali mesta. Lani tretjeuvrščena Pavol in Peter Hochschorner sta bila letos razred zase in sta zmagala s prednostjo več kot sekunde in pol, lanskoletna zmagovalca David Florence in Richard Hounslow pa sta bila tokrat druga.

»Tako kot lani smo se na zmagovalne stopničke uvrstili isti trije čolni, le v malo drugačnem vrstnem redu. Odpeljala sva tako kot sva si zadala, z izjemo manjše napake v osmih protitočnih vratih. Ampak za zmago bi bilo danes kar koli premalo, ker sta bila Hochschornerja res premočna. Z najinim nastopom sva zadovoljna. Formo sva stopnjevala, iz dneva v dan nama je šlo boljše, tako da se je na koncu dobro izšlo,« je povedal Sašo Taljat, ki je skupaj v Luko Božičem v novo sezono vstopil z izvrstnimi rezultati: »Če izvzamem EP, kjer je bilo, kot da ne bi znala tekmovati, se je s svetovnimi pokali kar dobro začelo. Kot kaže se na tekmo pripraviva drugače kot za treninge in znava odpeljati tako, kot je treba. To je prinaša razbremenitev in potrditev, da sva tudi z novim čolnom drugega proizvajalca lahko konkurenčna. Nekoliko sva se bala, da v tem čolnu ne bova mogla izkoristiti vsega najinega potenciala, ampak sedaj sva lahko brez skrbi.«

Urša Kragelj je obstala v polfinalu in tekmo končala na 27. mestu. Vsi skupaj verjamemo, da bo boljše nastope pokazala že naslednji vikend na drugi tekmi svetovnega pokala v nemškem Augsburgu. Svoja razmišljanja je delila tudi na blogu, ki mu lahko sledite tukaj: ” Svetovni pokali so my cup of tea, kot bi angleži rekli. Občutek, ko tam tekmuješ, je takoj za tistim na svetovnem prvenstvu. Nekako čutiš, kako se energija in trud, ki se celo leto vlagata na toliko koncih sveta, sedaj združita na enem mestu. Tu so vsi z enim samim ciljem – biti najboljši. In prav to je bila moja največja napaka na evropskem prvenstvu v Krakovu. Tekmo moraš vedno štartati prepričan, da si lahko najboljši. Drugače nimaš kaj iskati na štartu.