Lovro Leban in Rok Kuk (p)ostala Evropska podprvaka!

Jul 6, 2011 | Ostalo

Julij se je za KKSE začel zelo eksplozivno: dan pred tem, ko sta Luka Božič in Sašo Taljat osvojila svoji prvi kolajni na tekmah svetovnega pokala in v Franciji končala izjemna druga, sta na Evropskem prvenstvu za mlajše člane v Zagrebu na 1000m srebro osvojila tudi njihova sovaščana Lovro Leban in Rok Kuk.

Lovro in Rok sta se ob dejstvu da je letošnja sezona zaradi starostne omejitve zadnja, ko lahko med mlajšimi člani tekmujeta skupaj, odločila za nastop v Zagrebu in izpustila člansko prvenstvo v Beogradu teden dni pred tem. S trenerjem Ingolfom Beutelom namreč vrh pripravljenosti načrtujejo predvsem za člansko Svetovno prvenstvo v Avgustu. Tako so tekmovanje v Zagrebu izkoristili le kot dobro pripravo in močno preizkušnjo v konkurenci nekaterih čolnov, ki vrh krojijo tudi med člani. Da bosta med tistimi, ki bodo imeli glavno besedo tudi v finalu je bilo slutiti že po kvalifikacijah, ko sta se kljub slabšemu nastopu uspela neposredno uvrstiti v veliki finale. Tam sta s pametno in zrelo predstavo v zadnjih 200m pridobila veliko, se s 5. prebila vse na 2. mesto in tam tekmo tudi končala. Tako sta ponovila lanski uspeh z enakega prvenstva v Moskvi, ki pa je bilo lani vrh sezone, letos pa le “trening tekma” – uspeh pa prav zato toliko bolj nepričakovan in razveseljujoč.

Lovro Leban je po tekmi povedal: “Odvalil se mi je kamen od srca. V letošnji sezoni sem imel kopico problemov, ki se vlečejo še iz prejšnjega leta. Glede na to, da letos nismo posvečali velike pozornosti temu tekmovanju in smo ga vzeli bolj kot pripravo na SP in trening startov ter taktik, se je na koncu vse tako razvilo, da smo bili v igri z mlajšimi najboljšimi čolni, ki tudi v članski konkurenci posegajo zelo visoko. V bistvu je to ena potrditev, da smo letos na pravi poti.”

Rok Kuk pa je dodal: “V Zagreb smo prišli z bazičnega treninga, forme nismo dvigali in smo imeli pravzaprav bolj tehnične cilje. Smo pa se pred finalom pripravili na en dober boj. Vedeli smo, da smo tudi med favoriti za kolajno in smo veseli, da nam je na koncu uspelo. Veslanje sicer še ni bilo optimalno, imamo še določene težave, ki jih hočemo odpraviti do svetovnega prvenstva v Szegedu v avgustu.