Lovro Leban in Rok Kuk do 11. mesta na svetu

Avg 22, 2011 | Ostalo

Naši šprinterji na mirnih vodah so avgusta nastopali na svetovnem prvenstvu v kajak sprintu v madžarskem Szegedu. Naš klub so zastopali Jernej Župančič Regent med kajakaši ter Rok Kuk in Lovro Leban med kajakaškimi dvojci, ter vsi lovili uvrstitev v veliki finale (top 9), kjer bi lahko ob uvrstivi med 8 (K-1) oziroma 6 (K-2) osvojili vozovnico za olimpijske igre.

Župančič Regent, ki se je v zadnjem času ukvarjal s poškodbo, je v svoji kvalifikacijski skupini osvojil četrto mesto, v polfinalu pa je bil peti, kar je zadostovalo za finale B. S tem je izpadel iz boja za olimpijske kvote na tem svetovnem prvenstvu. “To je bil cilj, ampak glede na to, da sem imel v zadnjem mesecu in pol težave z roko, sem vedel, da bo to bolj želja kot cilj,” je povedal Župančič Regent in nadaljeval: “V cilj sem prišel zelo vesel, ker sem veslal dobro in me roka ni bolela, vendar žal dobra tekma ni dovolj. Veslal sem, kolikor se je dalo, tako da sem kar miren. Je pa težko gledati, kako drugi veslajo naprej, ti pa nimaš dovolj streliva za odgovor. Pozitivno je to, da so bila v finalu B velika imena, tako sem bil zelo motiviran.” Jernej je v B finalu osvojil 9. mesto, kar prinaša skupaj 18. uvrstitev na tem SP.

Veliko razočaranje je za naš tabor prinesla tekma dvojcev. V veliki finale se žal ni uspelo prebiti niti za nekaj centimetrov prepočasnima Roku Kuku in Lovru Lebanu, ki sta bila druga v kvalifikacijski skupini in tretja v polfinalni. V finale A so napredovali le prvo- in drugouvrščeni čolni in najboljša tretjeuvrščena posadka. “Tudi takšne stvari se dogajajo. Morda nama je zmanjkal kanček športne sreče. Trener je rekel, da bi s perfektno vožnjo lahko prišla v finale. Od sebe sva dala vse, borila sva se do zadnjega atoma moči, pač se ni izšlo. Malo sem razočaran, da ne bova v finalu, kjer bi se lahko borila za olimpijske kvote. Morda bo priložnost prihodnje leto,” je povedal Leban. Nekdanji svetovni prvak v šprintu na divjih vodah je bil s samo vožnjo sicer kar zadovoljen: “Približala sva se perfektni vožnji, bilo je še nekaj malenkosti, vendar nad vožnjo sploh nisem razočaran.

Naslednji dan sta zopet dobro nastopila v finalu B in z 2. mestom osvojila skupno 11.

 

 “Izboljšala sva rezultat od lani, kar je bilo tudi pričakovano. Ušel nama je finale, kar me še zdaj grize, sploh, ker sva danes s tem veslanjem pokazala, da sva v igri. Prehitela sta naju le Novozelandca, ki sta imela prednost zaradi zaščite pred vetrom. Szeged dopušča, da se narava malo poigra z rezultati. Ne glede na to sva zadovoljna s predstavo, saj je potrditev, da delava v pravi smeri,” je povedal Lovro Leban.

Podobnega mnenja je bil tudi Rok Kuk: “Gotovo je to korak naprej. V Szeged sva prišla na vrhuncu forme, uspelo nama je oddirkati najboljši tekmi letos. Včasih to ni dovolj, predvsem v predolimpijskem letu. Na to je najin trener opozarjal ves čas. V polfinalu sva prikazala res dobro tekmo, za malo zgrešila A-finale in se vseeno pripravila za boj v B-finalu. Sva mlada, jaz imam 20 let, Lovro 23. Prišla sva izjemno blizu tekmovalcem, ki so v tem ‘biznisu’ precej dlje in so zamudili priložnosti tako za Sydney kot Atene in Peking. Verjamem, da bo enkrat prišel tudi najin čas. Mogoče že prihodnje leto na evropskih kvalifikacijah.

Obsežno FOTOGALERIJO najdete TUKAJ

Foto: Stane Klemenc & Nina Jelenc