Evropsko prvenstvo v Krakovu se začenja!

Jun 6, 2013 | Ostalo

Jutri se v poljskem Krakovu začenja Evropsko prvenstvo v slalomu na divjih vodah. Po številnih težavah s previsokim vodostajem, je nivo reke upadel, tako da bodo tekmovanje lahko izvedli v dveh dneh. V soboto bo tako na sporedu ena kvalifikacijska vožnja v konkurenci kanuistk, kanuistov in kajakašev, najboljši bodo nastopili še v finalni vožnji, popoldne pa bo na sporedu še ekipna vožnja v prej omenjenih kategorijah. V nedeljo bodo v eni kvalifikacijski in eni finalni vožnji veslale še kajakašice in dvojci, prvenstvo pa se bo zaključilo z ekipno vožnjo kajakašic in dvojcev.

Na Poljskem bodo barve našega kluba branili tudi Sašo Taljat in Luka Božič (C2, Luka tudi C1) in Urša Kragelj med kajakašicami. Že po besedah direktorja reprezentanc Andreja Jelenca je Luka edino manjše presenečenje v slovenski reprezentanci, potem ko se je uvrstil tudi v reprezentanco v kanuju enosedu, v dvojcu, kjer tekmuje s Sašem Taljatom, pa v Sloveniji nimata prave konkurence. “Z izbirnimi tekmami sem začel zelo slabo, saj sem na prvi tekmi storil dve veliki napaki, kar je bilo daleč od mojih pričakovanj. Na drugi je bilo že bistveno bolje. Pokazal sem, da se znam voziti tudi v kanuju enosedu,” je na kratko pokomentiral izbirne tekme “Ljubo”, kot ga kličejo prijatelji.

Imeti na tekmah dvojni program je velik zalogaj. Tako z vidika fizične kot tudi psihične priprave, vendar pa Luko to ne skrbi. “Glede tega me ne skrbi, ker vem, da sem fizično zelo dobro pripravljen. S Sašem sva bila že od nekdaj med bolje pripravljenimi tekmovalci. Skrbi me le to, ker sem bil v zadnjem mesecu nekoliko bolj šibak. Upam, da je to zdaj mimo. Testi so dosti boljši, krvna slika je boljša in pridobil sem kilograme. Nekoliko več skrbi ima moj trener Dejan Testen, ampak mislim, da bo šlo vse po načrtu,” je glede svoje pripravljenosti povedal Luka, ki je znan po tem, da mu energije ne primanjkuje. V svojih napovedih pa je primorski kanuist previden, saj je to njegova prva resnejša sezona v kanuju enosedu. “V bistvu nisem štartal še nobene mednarodne tekme, tako da bomo videli. Vem, da sem dobro pripravljen in na zadnjih izbirnih tekmah sem se kar precej približal tekmovalcema, ki po mojem mnenju spadata med najboljših deset kanuistov na svetu. Želim si, da bi pokazal čim boljše vožnje in prišel čim višje,” je razlagal Božič.

Urša je zelo dobro odpeljala tudi izbirne tekme, potem ko se je brez težav uvrstila v slovensko reprezentanco. Pred časom se ji je med treningom pripetila manjša poškodba, za katero upa, da bo do EP-ja popolnoma odpravljena. “Med treningom sem se nekoliko nerodno naslonila, tako da sem si v rami poškodovala rotatorje. Veliko časa je trajalo, da sem do neke mere sanirala poškodbo rame. Veslala sem lahko, ampak nisem se počutila stabilno. Zdaj gre počasi na boljše, saj sem imela od dvakrat do trikrat na teden na terapijo,” je uvodoma povedala kajakašica leta 2012. Zdaj jo čaka tekma v Krakovu. Progo tam zelo dobro pozna.“Mislim, da je to moj že peti ali šesti nastop v Krakovu na največjih tekmovanjih, ker smo imeli tam skoraj vsako veliko tekmo med mladinci. Res je, da se je proga nekoliko spremenila, ampak načeloma gibanje vode ostaja enako. Proga je kar precej dolga, meni po eni strani nezanimiva, ampak tehnično dovolj zahtevna in primerna za tako velika tekmovanja,” je razlagala Kragljeva, ki ima, kot smo že omenili, na EP v Bratislavi zelo lepe spomine. Urša sama vodi tudi nekoliko drugačno statistiko. “Zadnjič sem preštevala, koliko sem imela uspešnih in koliko neuspešnih nastopov na evropskih prvenstvih. In se mi zdi, da je več neuspešnih (smeh). Res je, da sem bila enkrat tretja, drugače pa se mi je pogosto dogajalo, da sem bila v kvalifikacijah zelo dobra, pozneje pa sem v polfinalu peljala zelo slabo. Mogoče moram biti zdaj na to bolj pozorna. Verjetno se ne smem prenagliti na tekmah … Evropska prvenstva so posebne tekme, ko se začne mednarodna sezona in je občutek res dober. Tudi motivacija je drugačna,” je bila izčrpna Kragljeva.

Trener Dejan Testen nam je iz Krakova poslal naslednjo fotografijo: