Državno prvenstvo v slalomu 2013

Sep 23, 2013 | Ostalo

S tekmo državnega prvenstva v Tacnu so slalomisti na divjih vodah zaključili še eno izjemno uspešno sezono, v kateri so osvajali kolajne na največjih tekmovanjih tako v mladinski kot članski konkurenci. Na zadnji tekmi sezone, ki je minila v sproščenem vzdušju, velikih presenečenj ni bilo, saj so si državne naslove priveslali tisti, ki so bili najboljši celo sezono. Na naše veliko veselje tudi kajakašica Urša Kragelj, in dvojec Luka Božič – Sašo Taljat.

Za najvišjo prednost na Savi sta poskrbela prav naša Luka Božič in Sašo Taljat, ki sta brez težav priveslala do novega naslova državnih prvakov. Nastopila sta le v prvi vožnji in s prednostjo več kot enajstih sekund slavila pred Petrom Žnidaršičem in Luko Žganjarjem (KKK Ljubljana), tretja pa sta bila Blaž Cof in Jure Lenarčič (KK Tacen). »Zame se je glavna sezona končala po svetovnem prvenstvu. Za to državno prvenstvo se nisem posebej pripravljal, saj sem le včeraj opravil en trening, nato pa startal. Že jutri odpotujem na dopust, čoln pa bom dal na stran za vsaj pol meseca, če ne več,« je po tekmi povedal Luka Božič, ki je nastopil tudi v konkurenci kanuistov, kjer je zasedel četrto mesto. »Konkurenca je dobra, kakor na izbirnih tekmah, tako da se je treba kar potruditi, da prideš med najboljše. Berčič in Savšek sta svetlobna leta pred mano, ampak upam, da drugo leto naredim še korak naprej v posamični konkurenci,« je še dodal Božič, Taljat pa je dodal: “Progo sva dokaj spodobno odpeljala in bila je brez napak, kar nama pred tem ni uspevalo. Je pa težko oceniti vožnjo, če nimaš prave primerjave na tekmi.”

Le štiri stotinke sekunde so ločile prvouvrščeni v konkurenci kajakašic: Uršo Kragelj in Evo Terčelj. Naslova prvakinje se je veselila Urša Kragelj, drugo in tretje mesto pa sta si priveslali Eva Terčelj in Ajda Novak (obe KKK Ljubljana). »Vsako tekmo, ki jo startaš, si želiš zmagati, tudi tokrat je bilo tako. Naslov državne prvakinje je lep naslov za zaključek sezone. Ko si na startu, se potrudiš po najboljših močeh, če ti ne uspe povsem, pa se ne sekiraš tako kot na svetovnem prvenstvu,« je povedala Kragljeva, ki se je skozi celotno sezono spopadala s poškodbo, ki jo bo po koncu sezone poskušala povsem odpraviti. »Ne bi se rada odpovedala čolnu za nekaj časa, in se tudi ne bom, če ne bom videla, da je to potrebno. Mislim, da poškodbe ne bo rešil počitek, ampak pravilna vaja, da gradim mišice in pripravo, saj je bila ta poškodba verjetno odraz manjka moči. Upam, da se bo dalo rešiti. Sem pozitivno naravnana in res upam, da to ne bo kronična poškodba in da mi bo s strokovno pomočjo uspelo.” Urša je bila najhitrejša tudi v ekipnih vožnjah, tam sta z njo tekmovalu obetavni mladinki Nina Bizjak in Alja Kozorog.

Ob koncu državnega prvenstva je Kajakaška zveza Slovenije pripravila tudi podelitev nagrad najboljšim tekmovalcem letošnje sezone, ki so se s kolajnami izkazali na največjih tekmovanjih letošnje sezone. Na članskih in mladinskih prvenstvih v slalomu in spustu na divjih vodah ter sprintu na mirnih vodah je kolajne osvojilo več kot trideset različnih tekmovalcev.