Discipline

Slalom

Spust

Ekstremni slalom

Mirna voda

Slalom

Slalom je olimpijska disciplina, kot tekmovalni šport ima za cilj vodenje čolna skozi kombinacijo točnih oz protitočnih vratc v čim krajšem času s kajakom ali kanujem.
Vsaka slalom proga je drugačna sicer pa ne daljša od 300m ter traserji znotraj pravil lahko postavijo do 25 vratc od katerih je minimalno 6 protitočnih. Smer pravilnega prehoda skoz vratca določa njihova barva in sicer zelena točna oz rdeča protitočna.
Skoz zgodovino športa se je oprema, tako kot oblika proge menjala tako, da se danes s ciljem čim bolj atraktivnih voženj vrhunskih tekmovalcev tekmuje večinoma na umetnih progah kjer traserji izzivajo najboljše na vožnje v trajanju 90 do 110 sekund. Znotraj pravil, sodniki lahko vsakemu posamezniku dosodijo 2 kazenski sekundi za dotik vratc oziroma 50 kazenskih sekund v primeru, da so vratca zgrešena.
Vsaka proga posameznikom predstavlja nov izziv, saj je kombinacija vratc na določeni tekmi nastopajočim znana le en dan pred začetkom kvalifikacijskih voženj. Traserji probajo izzvati tekmovalce na čim bolj hitre vožnje med tem ko se morejo prilagoditi na vodene tvorbe (valove, role, proti tokove…) vendar obdržati ravnotežje, hitrost in premik čolna.
Kajak/kanu slalom v svojem Olimpijskem programu ima 4 discipline: kajak K1 moški in ženske ter kanu C1 moški in ženske.
Razliko med disciplinami ni težko zaznati, saj kajakaš ima dve lopati na veslu ter sedi, med tem ko kanuist ima le eno lopato in v čolnu kleči.
Debitantski nastop kajak slaloma na OI zgodil se je leta 1972 v Minhnu ter je od leta 1992 in OI v Barceloni tudi šport rednega Olimpijskega programa.

Kajak

Kanu

Spust

Če prav kot neolimpijska, spust predstavlja eno izmed zelo popularnih disciplin kajakaškega športa. Tekmovanje se izvaja na naravnih in umetnih progah na divjih vodah, tekmovalci pa poskušajo preveslati progo v čim krajšem času.
Kar se tiče tekmovalnih disciplin lahko ločimo spust na klasičen spust in spust šprint. V “klasiki” tekmovalci nastopajo na daljših progah, kar pomeni 10 do 60 minut veslanja. Spust šprint se najpogostejše izvaja na najzahtevnejšem delu “klasike” oziroma na slalom progi, sicer brez vratc, dolžine do 300m.
Tako kot v slalomu, lahko ločimo kajak K1 moške in ženske ter kanu C1 moške in ženske med tem kot spust ima še dodatno disciplino kanu C2 dvosed, prav tako moški in ženske.
Spust čolni so nekoliko drugače narejeni kot slalom čolni, prav zaradi hitrosti, ki jo tekmovalci v spustu lahko razvijejo med veslanjem. Ker je oblika tekmovanja nekoliko drugačna ter izziv predstavlja najhitrejše priti do cilja s tokom dol, tekmovalci najpogostejše imajo zahtevno nalogo, da obdržijo maksimalno hitrost čolna po brzicah ter ravnotežje v čolnu.
Ne glede na raznolikost obeh disciplin v smislu priprave na tekmo, vrhunski tekmovalci se redko odločajo samo za eno disciplino ter najpogostejše tekmujejo v klasičnem in spust šprintu skupaj.

Ekstremni slalom

Najmlajša od vseh kajakaških disciplin, ki je svoj debitantski stop doživela šele leta 2015 kot del programa Svetovnih pokalov v slalomu, je zaradi svoje atraktivnosti zelo hitro prevzela svoj del publike. Gre se za prvo kajakaško disciplino na divjih vodah, ki na štartu ima vzporedno 4 tekmovalce v vlogi nasprotnikov.
Extremni slalom ima le eno disciplino in sicer kajak K1 moški in ženske. Vsi tekmovalci tekmujejo v plastičnih “creek” čolnih, ki omogočajo kontakt med tekmo kar je v veliki meri prispevalo k popularnosti samega športa. Format tekme tokrat ni usmerjen v čim hitrejši čas, ki tekmovalec rabi za to, da progo prevesla ampak se tekmovalci strateško odločajo med samim nastopom ko premagujejo ovire, kako priti v cilj kot prvi čoln.
Traserji najpogostejše uporabljajo prizorišča kajak slaloma vendar v tem primeru postavljajo določene ovire namesto vratc. Najbolj atraktiven za gledalce je sigurno štart, ko 4je čolni na znak sodnika odrinejo iz štartne rampe 2m nad gladino vode. Zelene in rdeče boje predstavljajo točne oziroma protitočne ovire, ter je potrebno v določeni coni izvesti tudi eskimski 360 stopinjski obrat.
Zaradi velikega kontakta med samim tekmovanjem sodniki, poleg zgrešenih ovir ali prezgodnjega štarta, lahko tekmovalce diskvalificirajo zaradi namernega nevarnega odrivanja konkurentov med vožnjo.
Ekstremni slalom je kot disciplina napovedal svojo uvrstitev program Olimpijskih iger v Parizu leta 2024.

Mirna voda

Dispciplina kajaka na mirnih vodah je najstarejša tekmovalna disciplina v programu Mednarodne kajakaške zveze in je na programu Olimipijskih iger že vse od leta 1936. Na teh igrah sta v kajakaškem dvojcu nastopila že tudi prva slovenca. V disciplini šprint tekmovalci tekmujejo v tem kdo bo v eni od 9 prog prvi dosegel ciljno črto na razdaljah 200, 500 in 1000 metrov. V disciplini maraton pa tekmovalci po skupinskem štartu premagujejo razdalji 5000 metrov in 35 kilometrov. Tekmuje se v kajakih enojcu (K1), dvojcu (K2) in četvercu (K4) ter v kanujih enokleku (C1), kanuju dvokleku (C2) in četverokleku (C4).

Ker je oprema sama relativno dostopna, ker mirne vodne gladine najdemo skoraj na vsakem zemeljskem kotičku in ker je tekmovalnih kategorij veliko (olimpijskih je trenutno 11) so se mirne vode hitro razširile na vseh pet obljudenih kontinentov in v veliko število (tudi precej revnih ) držav. Tako je od kajakaških disciplin prav kajak na mirni vodi globalno najbolj množična in razvita kajakaška disciplina.

V Sloveniji se je razvoj te discipline začel šele približno 30 let po prvih uspehi na divji vodi, tako se kvliteta najboljših kot številčnost podmladka šele postopoma približuje divjim vodam. Obe disciplini lahko veliko znanja in izkušenj črpata druga od druge. Zato je dejstvo, da v našem klubu razvijamo obe, naša velika prednost.