Alja Kozorog gre na Olimpijske igre v Tokio!

Maj 10, 2021 | Uncategorized @sl

Včeraj se je zaključilo EP v slalomu na divjih vodah v Ivrei. Kajak klub soške elektrarne so zastopali Alja Kozorog. Niko Testen. Luka Božič. Urša Kragelj, Nejc Polenčič, Koppany Racz in Viktoria Wolfhardt.

Slovenska ekipa je bila zelo uspešna. V petek so kanuisti Benjamin Savšek, Luka Božič in Nejc Polenčič osvojili bron, Eva Terčelj je bila srebrna, Peter Kavzer pa bronast. Alja Kozorog si je priveslala mesto v ekipi za OI.

V ekipnem kanuju je nekdanji svetovni mladinski prvak Nejc Polenčič na svojem prvem članskem prvenstvu prišel do svoje prve kolajne: “Vožnja je bila zelo tekoča. Naredil sem sicer dva dotika, sicer pa sem z rezultatom zelo zadovoljen. Imel sem malo treme, ampak sem se kar dobro pripravil.” Zadovoljstva ni skrival niti Luka Božič: “Zelo sem vesel, da je Nejc v kvalifikacijah in moštvenih vožnjah prikazal, da je zrel za takšne uspehe in še enkrat smo pokazali, da smo izjemni kanuisti.”

Tekma EP je odločala tudi o tem, kdo bo nastopil v kanuju na OI v Tokiu. Dvoboj med Luko Božičem in Benjaminom Savškom je potekala celotno kvalifikacijsko obdobje, tekmovalca sta bila tako izenačena, da je na koncu odločala boljša uvrstitev Savška na tem EP. V polfinalu je bil Savšek drugi, Božič pa enajsti in tko za eno mesto zgrešil finale in OI v Tokiu. V polfinalu je veslal tudi Nejc Polenčič in osvojil 20. mesto.

Na petem mestu so ekipno pristale kajakašice Eva Terčelj, Urša Kragelj in Ajda Novak.

Posamezno je bila Eva Terčelj srebrna. Uspeh sta z odličnima uvrstitvama dopolnili Ajda Novak, ki je bila 12., in Urša Kragelj s 13. mestom.

Kajakaši Peter Kauzer, Martin Srabotnik in Niko Testen so bili ekipno šesti.

Individualno je bil Peter Kavzer bronast. Tokrat ni bila pomembna le kolajna, že po polfinalu je postalo jasno, da si je zagotovil tudi olimpijsko vozovnico za Tokio. V internih kvalifikacijah je bil boljši od Martina Srabotnika, ki je obstal v polfinalu in bil 14., ter od Nika Testena, ki je naredil zelo veliko napako in polfinale končal na 38. mestu.

V konkurenci kanuistk Alja Kozorog, Eva Alina Hočevar in Lea Novak so bile devete.

V ženskem kanuju sta v polfinale zaveslali Alja Kozorog in Eva Alina Hočevar. Alja je osvojila 12. mesto, Eva pa 17. »Oddahnila sem si. Malo grenkega priokusa zaradi vožnje, saj ni bila takšna, kakršno sem si želela. Zagotovo pa se m je odvalil kamen od srca. Proga je bila zahtevna. Vsako sekundo si moral biti zbran in sproti reševati stvari, se prilagajati. Bilo je zahtevno, a kot smo videli, se je dalo odpeljati tudi zelo lepo, je povedala Alja Kozorog, ko si je zagotovila mesto v olimpijski ekipi! Bravo Alja!